Läs mer detaljer direkt hos respektive låneförmedlare:
Haltande jämförelse på de mindre lånen

Haltande jämförelse på de mindre lånen

Är det alltid bäst att anlita en låneförmedlare när ett lån ska tecknas? Ja och Nej.

Det enklaste och snabbaste sättet att jämföra privatlån är via låneförmedlare. Detta eftersom de har samarbete med cirka 20 olika kreditbolag och därmed kan göra en representativ jämförelse.

Nu är visserligen inte alla storbanker med i jämförelsen men det är ändå alltid (vid etablerade förmedlare) stora och etablerade kreditföretag som jämförs.

När det kommer till jämförelse av lån på mindre summor (under 10 000 kr) är jämförelsen däremot haltande. För det första är det få låneförmedlare som jämför lån under denna summa – och när så sker finns flera nackdelar. Är det lägre summor kan det vara bättre att gå via andra jämförelsetjänster så som www.Lånapengarinfo.se/

En av de få låneförmedlarna som erbjuder låga summor är Zmarta. Här går det att låna ner till 1.000kr. Men då uppstår ett flertal frågor.

Uppdatering: Nu har just Zmarta höjt sin lägstanivå till 5 000 kr men vi låter ändå de vara kvar i exemplet det egentligen inte har med Zmarta att göra utan visar på hur man bör tänka mar man vill låna pengar.

Haltande jämförelse på de mindre lånen

1 – Amorteringstid

När ett lån ska jämföras börjar man med att fylla i lånebelopp. Här går det alltså att jämföra summor ner till 1.000kr. Man väljer sedan syfte och amorteringstid. I detta fall kan man välja amorteringstid på upp till 15 år. Om man väljer en amorteringstid på 14 år skulle månadskostnaden bli i exemplet 12 kr. Se bild nedan.

Men finns det ens någon långivare som är beredd att låna ut en tusenlapp i 14 år? Nej knappast. Någon slags spärr borde alltså finnas i systemet som visar hur länge man kan låna denna summa. Med tanke på dess låga summa borde amorteringstiden vara låst till max 1 år.

Låneuträkning

2 – Kostnaden

Den kortaste amorteringstiden som går att välja är 1 år. Men är det alltid bäst? En person som lånar 1000 kr klarar oftast av att återbetala på kortare tid. Visserligen får man alltid betala tillbaka lånet i förtid men den som har lånet upplagt på 12 månader väljer oftast att följa planerad återbetalningsplan.

En person som vet att man kan återbetala på 3-4 månader kan till och med tjäna på att teckna ett av de hårt kritiserade snabblånen som finns att välja på. Detta om man enbart ser på den totala kostnaden som lånet skapar. Nu är det visserligen stor skillnad på kostnader även på dessa lån men det finns lån där den totala kostnaden skulle uppgå till ca 75 kr under tre månader.

Än så länge fungerar låneförmedling mycket bra på privatlån – på lägre summor får man fortfarande genomföra en egen jämförelse.  Främst handlar det om hur fort man kan återbetala summan.

Läs mer detaljer direkt hos respektive låneförmedlare: