Läs mer detaljer direkt hos respektive låneförmedlare:
Fakta – Så fungerar Lendo

Fakta – Så fungerar Lendo

Lendo är en av de mest kända företagen som erbjuder låneförmedling för privatlån i Sverige. Detta tack vare att de var en av de första aktörerna som började erbjuda tjänsten samtidigt som de jobbat hårt med tydlig marknadsföring.

Så fungerar Lendo

Så fungerar Lendo

I likhet med alla företag inom låneförmedling så erbjuder Lendo dig att jämföra räntor hos en mängd banker. Detta helt gratis och sker genom en snabb och smidig tjänst.

Ansökan sker enklast via deras hemsida där du anger lånesumma, amorteringstid och personuppgifter. Någon inloggning behöver inte ske och inte heller signering via BankID eller liknande. Därmed kan en ansökan skickas in på 1-2 minuter.

Det som nu sker är att Lendo skickar vidare uppgifterna till ca 30 banker och kreditbolag. Detta tillsammans med den kreditupplysning som Lendo genomfört. Bankerna ser på dina ekonomiska förutsättningar och avgör om de är villiga att erbjuda lån. Om de vill detta skickar de tillbaka ett låneförslag till Lendo.

Så fort Lendo får ett svar från en bank skickas mail och sms till dig med en länk till ”Mina Sidor” på Lendo. Där samlas samtliga bankers erbjudanden. Det framgår även hur många som svarat och om jämförelsen är komplett eller om Lendo väntar in svar från fler banker.

Det bästa är att vänta till att Lendo ger informationen om att samtliga banker gett svar och att fler svar alltså inte kommer att komma. Detta tar maximalt 24 timmar på bankdagar. Skickas en ansökan in på en fredag kan man alltså behöva vänta till måndag/tisdag innan alla svar finns tillgängliga.

På ”Mina Sidor” presenteras därmed alla låneförslag och härifrån kan sedan lånet tecknas.

Räkna även med att en lånehandläggare kommer att ringa upp dig för att hjälpa dig att välja lån. Känner du dig osäker på hur du ska göra när låneförslagen presenterats online behöver du alltså inte göra något alls då en lånehandläggare kommer att ringa upp dig. Du kan då ställa eventuella frågor direkt till den personen.

Om du bestämmer dig för teckna ett lån skrivs låneavtalet under (ofta via BankID) och pengarna betalas sedan ut till det konto du anmält inom något dygn.

Lenod logo

Men om jag bara vill jämföra?

Någon kostnad uppstår aldrig om du använder dig av låneförmedling genom Lendo. Det Lendo gör är enbart en jämförelse av olika låneförslag. Är du intresserad av vilken ränta du skulle kunna få på ett lån (utan att egentligen vilja teckna lån) kan alltså en ansökan skickas in via Lendo. Det är enbart efter att du tecknat något lån som räntekostnad kan uppstår.

Du bör däremot inte göra jämförelser flera gånger per år då det sker en kreditupplysning vid varje tillfälle. Om du har många upplysningar kan detta eventuellt påverka din kreditvärdighet vilket i sin tur kan påverka den räntenivå du blir erbjuden (kan bli något högre). Orsaken är att många kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten nedåt. Detta åtminstone hos vissa banker.

Läs mer detaljer direkt hos respektive låneförmedlare: